Preferentiebeleid


Gebruikt u chronisch medicijnen? Dan is deze informatie voor u belangrijk!


Het kan voorkomen dat de medicijnen die u van uw apotheek heeft meegekregen er anders uitzien dan u gewend bent. De verpakking kan anders zijn, de pillen kunnen er anders uit zien en vaak zal er zelfs een andere naam op staan; de werkzame stof is echter wel altijd dezelfde.

 

Dit komt omdat zorgverzekeraars de apotheken en apotheekhoudende huisartsen verplichten een bepaald merk van het medicijn af te leveren. De zorgverzekeraars bepalen zelf voor hun verzekerden welk merk door hun vergoed wordt en welke niet. Daar heeft de apotheek of apotheekhoudende huisarts geen enkele invloed op.

Het voorkeurmerk van de zorgverzekeraar geldt vaak voor een beperkte periode, meestal tussen de 3 en 12 maanden. Het kan dus zijn, dat van januari tot juni een zorgverzekeraar merk A vergoedt en na 1 juli alleen nog maar merk B. In een volgende periode kan het zijn dat de zorgverzekeraar weer bij een andere fabrikant inkoopt waardoor de pillen er voor u weer anders uitzien.

Zorgverzekeraars proberen namelijk elke keer de goedkoopste medicijnen in te kopen.

 

Dit betekent voor u dat apotheken dus niet altijd dezelfde vertrouwde medicijnen mee zullen geven omdat de verzekeraar dit niet vergoedt (zelfs niet wanneer de prijs hetzelfde is). U zult, als u dan toch uw oude, vertrouwde en bekende merk pillen wilt, dit dan dus zelf moeten betalen.

 

Uw arts schrijft voor

Uw (huis)arts schrijft het medicijn voor. Meestal schrijft de arts alleen de naam van de werkzame stof voor. U krijgt dan in de apotheek een medicijn met die werkzame stof. Vaak zal dat een zgn. merkloos of generiek medicijn zijn.

In enkele gevallen, als er sprake is van medische noodzaak, kan het zijn dat uw arts bepaalt dat u alleen het medicijn van een specifiek merk mag hebben. In dat geval krijgt u van de apotheek dit merkmedicijn. Uw zorgverzekeraar vergoedt dit medicijn dan ook. Ongeacht of het wel of niet het goedkoopste is.

Medisch noodzaak is echter een uitzondering en de meeste patiënten zullen hiervoor niet in aanmerking komen.

 

Kwaliteit van de medicijnen

In elk medicijn zit een werkzame stof. Deze stof bepaalt de werking van het medicijn. Vaak zijn er meerdere “merken” medicijnen met dezelfde werkzame stof. Deze medicijnen zijn in principe onderling vervangbaar. Bovendien zijn ze allemaal van goede kwaliteit. Controle door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) garandeert dat.

Wilt u zelf controleren of u het juiste medicijn krijgt? Kijk dan naar de naam van de werkzame stof. Deze naam vindt u op de verpakking. Vergelijk deze met de naam op het recept.

 

U wilt uw oude vertrouwde medicijn terug

Soms heeft u persoonlijke redenen waarom u graag uw oude vertrouwde medicijn wilt behouden. Uw apotheekhoudende huisarts kan dat helaas niet voor u bepalen. De zorgverzekeraar bepaalt of dit wel of niet mag.

U zult dus ook met uw zorgverzekeraar contact op moeten nemen om hiervoor eventueel toestemming te krijgen.

 

Wij begrijpen dat het wisselen van merken voor u heel vervelend en soms ook lastig is. Wij betreuren dat zeer maar helaas is de zorgverzekeraar bepalend in de keus en is het niet gelukt een meer patiëntvriendelijke oplossing met hen te vinden.